Sommarmusik i Borgå domkyrka - Santeri Siimes, orgel

to 25.6 kl. 19.00 - to 25.6 kl. 20.00
Santeri Siimes sitter vid orgeln.
Borgå domkyrka

Organisten Santeri Siimes bjuder på orgelkonsert i Domkyrkan.

Född i Helsingfors år 1981, Santeri Siimes studerade orgel och piano vid Sibelius-Akademin, med Harri Viitanen, Meri Louhos och Carlos Juris som sina lärare. Dessutom kompletterade han sina orgelstudier på Naji Hakims mästarkurs år 1999. Siimes har en varierad repertoar från tidig till nutida musik, men han har ägnat sig särskilt åt 1800- och 1900-talens franska orgelmusik. Han har uppträtt förutom i Finland även i Frankrike, bl.a. i katedralen Notre-Dame i Paris år 2009, i Sverige, Portugal, Spanien, Italien och Vatikanen.

Som tonsättare är Siimes självlärd. Hans produktion omfattar circa 150 kompositioner, bl.a. tolv orgelsymfonier och andra soloverk för orgel, piano, cembalo, gitarr och flöjt samt kammar-, orkester- och vokalmusik. Kompositionskonserter har han hållit i Berghälls kyrka i Helsingfors år 2003 och i Helsingfors domkyrka år 2007. Siimes första cd, som innehåller bl.a. hans tionde och elfte orgelsymfoni på huvudorgeln i Berghälls kyrka, gavs ut år 2010 (tillgänglig på www.fuga.fi). År 2011 vann hans Trois études andra pris i den internationella Aristide Cavaillé-Coll -kompositionstävlingen i Frankrike. Kompositionsbeställningar har han erhållit från Finland, Spanien och Förenta staterna.

Förutom sitt arbete på det musikaliska området har Santeri Siimes studerat romansk filologi vid Helsingfors universitet och verkat som lärare i flera romanska språk. Numera undervisar han i galiciska språket och litteratur vid Humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet

Borgå svenska domkyrkoförsamling, Porvoon suomalainen seurakunta