Sommarmusik i Borgå domkyrka: Nordiskt romans

to 9.7 kl. 19.00 - to 9.7 kl. 20.00
Anna Orasmaa sitter med händer synliga med svart bakgrund
Borgå domkyrka

Nordisk romans

I konserten Nordisk romans uppträder topmusikerna sopran Ulla Paakkunainen, bariton Olli Tuovinen och pianist Esa Ylönen. Konsertens repertoar har inspirerats av Mäntyniemi gårds skumma sal som rent av utstrålar tjechovsk stämning. I deras fantasier kunde sådan musik ha ekat någon gång vid sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet bakom spetsgardinerna till trädens svala skuggor. De framträder sånger från Finland och grannländerna. Texterna innehåller tidsenlig nationalromantik, teman är ofta natur, färgstark folklivsskildring och spirande symbolism. Världen i de ryska sångerna är i sin tur stark och otroligt romantisk.

Alla tre har studerat vid Sibelius-Akademin. Olli Tuovinen har gästspelat i flera roller vid Finlands Nationalopera, senast i musikalen Fantomen på Operan, i en av huvudrollerna som Raoul. Esa Ylönen undervisar och ger konserter i Finland och utomlands, dessutom har han bl.a. undersökt och spelat in Uuno Klamis pianomusik samt skrivit en bok om temat. Ulla Paakkunainen har uppträtt både på operascener och som konsertsångare. Under senaste åren har hon framträtt speciellt gammal musik alltifrån medeltiden till tidig barock tillsammans med olika ensembler.

Borgå svenska domkyrkoförsamling, Porvoon suomalainen seurakunta