Sommarmusik i Borgå domkyrka - Joseph Haydns Kristus sju ord på korset representeras av Ensemblen GLINT

to 6.8 kl. 19.00 - to 6.8 kl. 20.00
På bilden finns ensemblen GLINT.
Borgå domkyrka

Joseph Haydns Kristus sju ord på korset representeras av Ensemblen GLINT som består av Elina Mieskolainen, I violin, Annukka Nevalainen-Lius, II violin, Anette Grevberg, viol och Laura Saari, cello. Textläsare är Hanna Eisentraut-Söderström

Joseph Haydns Kristus sju ord på korset representeras av ensemblen Glint som består av Elina Mieskolainen, I violin, Annukka Nevalainen-Lius, II violin, Anette Grevberg, viol och Laura Saari, cello. Textläsare är Hanna Eisentraut-Söderström

Ensemblen GLINT grundades 2013. Vanligtvis är den en stråkkvartett till sammansättningen, men den  anpassar sig vid behov.  GLINT har framför alla Jean Sibelius viktigaste kammarmusikverk i Lovisaregionen (senast "Voces intimae" - kvartetten i december 2019) och ensemblen framför också modernare finsk kammarmusik och icke inte att förglömma musikhistoriens stora verk.

GLINT: s "uppdrag i livet" är att arbeta för högkvalitativa konserter -  oavsett musikverk eller konsertutrymme. Borgå svenska domkyrkoförsamling har erbjudit ensemblen möjligheten att uppträda i flera år och i sommarkonserten är musiken också nära kopplad till församlingens huvudbudskap - Kristus.

Ensemblen framför Joseph Haydns  verk "Jesu sista sju ord på korset” - och i slutet framför ett dramatiskt verk, där inte bara stråkkvartetten utan också berättarens roll betonas. GLINT är glada över att ha kaplan Hanna Eisentraut-Söderström som sin partner, vars röst passar verkets budskap perfekt. GLINT:s verksamhet stöds av Svenska kulturfonden.

Haydn komponerade ursprungligen sitt arbete för orkestern på order av Santa Cueva kyrkan i Cadiz i Spanien. Verket presenterades på långfredagen, så att prästen mellan delarna läste bibelns avsnitt.

År 1786 gjorde Haydn också en version av musikverket för stråkkvartetten och senare för piano.

Borgå svenska domkyrkoförsamling, Porvoon suomalainen seurakunta