Borgå domkyrka upplyst under festivalen Borgå ljus

sö 14.2 kl. 18.00 - ti 16.2 kl. 21.00
Klockstapeln i grann festivalbelysning.
Borgå domkyrka

Festivalen Borgå ljus ordnas för andra gången i år under helgen 12–14 februari. Ljuskonstverken lyses upp på kvällar klockan 18–21. Också i år är Borgå domkyrka ett av ljuskonstverken.

Ljuskonstnären Joel Siirtola har planerat domkyrkans ljusverk, Sylvesters dans. Den gamla men kulturhistoriskt värdefulla kyrkobyggnaden har medfört en del utmaningar i att på förhand 3D modellera ljuskonstverket, men det har samtidigt varit en belönande utmaning för Siirtola.
─ Jag vill skapa en positiv och glad känsla åt människor mitt under den rådande globala coronapandemin. Konstverket är ljust, glatt, lekfullt, livligt och finurligt, beskriver Siirtola. Jag hoppas att det ger glädje och energi.
Ljuset får rytm av Rockyfilmernas temalåt, Gonna Fly Now, spelad på orgel
─ Med ljuskonstverket försöker jag framhäva kyrkans former. De stora väggytorna levandegörs genom att projicera olika figurer och granna färger. Ljuset är programmerat att gå i takt med orgelmusiken som hörs utanför kyrkan.
Kantor Minna Wesslunds version av Rockyfilmernas temalåt, Gonna Fly Now, av Bill Conti, hörs utanför kyrkan och är en viktig del av konstverket. Låten är inspelad på domkyrkans orgel.
─ Konstverkets namn, Sylvesters dans, kommer från filmen, säger Siirtola, och hänvisar till Rockyfilmernas huvudrollsinnehavare Sylvester Stallone.
Möjlighet att träffa församlingsanställda
Församlingens anställda finns tillgängliga på kyrkbacken under festivalen, för den som vill prata eller fråga någonting. Vi använder givetvis ansiktsmasker och håller säkerhetsavstånd.
─ Till församlingens natur hör att finnas tillgänglig och att vara öppen för samtal. Därför tycker vi det viktigt att finnas på plats också under festivalen Borgå ljus, säger diakoniarbetare Irina Lemberg/präst Juha Takala. Det här är speciellt viktigt under coronapandemin.
Församlingsanställda finns på plats på kyrkbacken fredag, lördag och söndag klockan 18–20.
Viktigt att beakta coronarestriktionerna
Borgå stad uppmanar alla deltagare att beakta coronarestriktionerna under festivalen: håll säkerhetsavstånd, undvik folkmassor vid ljuskonstverken och använd munskydd.
Evenemanget är tre dagar lång för att undvika folkmassor vid ljuskonstverken. Inga konstverk finns inomhus, och under festivalen ordnas inga evenemang på vissa klockslag.

Porvoon suomalainen seurakunta

Tag kontakt