Sommarmusik i Borgå domkyrka

to 14.7 kl. 19.00 – 20.00
Bild av Matti framför orgeln.

Borgå domkyrka

Matti Vaakanainen ger en orgelkonsert.

Matti Vaakanainen ger en orgelkonsert med följande på repertoaren:

Johann Sebastian Bach (1685–1750)

Contrapunctus I BWV 1080/1

Fantasia et fuga in g BWV 542

An Wasserlfüssen Babylon BWV 653

 

Dietrich Buxtehude (1637–1707)

Ciacona in e BuxWV 160

 

Johann Sebastian Bach

Allein Gott in der Höh sei Ehr BWV 662

Toccata et fuga in d BWV 538

Matti Vaakanainen tog examen vid Sibelius-Akademins Kuopio-avdelning 2007 med en magisterexamen i kyrkomusik och från Sibelius-Akademins avdelning i Helsingfors 2011 med en magisterexamen i Performing Musical Arts. Hans studier i orgelspel har instruerats av Tuula Rönkä, Jaana Ikonen och professor Kari Jussila, och han har studerat cembalo med Assi Karttunen som lärare. Hösten 2010 avlade Vaakanainen prestationsprovet nivå A (tidigare: Diploma) i orgel, och han fortsatte med att genomföra prestationsprovet nivå B i cembalo våren 2011. Vaakanainen har kompletterat sina studier med ett flertal orgelmästarklasser samt med privatlektioner av Louis Robilliard (i Lyon), av Christophe Mantoux (i Paris) och av Michel Bouvard (i Toulouse). Utöver sitt arbete som organist i Gamla kyrkan i Helsingfors ger Vaakanainen regelbundet konserter och går på Uniarts Helsingfors Sibelius-Akademin och gör sina forskarstudier i konststudieprogrammet vid Doc-Mus doktorandskola, med sikte på en doktorsexamen i musik.

Från 2009 till 2018 var Vaakanainen styrelseledamot i Organum Society, samt krönikör i tidningen utgiven av Organum Society.

Vaakanainen älskar musik och att spela men ogillar den ofta trångsynta, tävlingsinriktade atmosfären i den musikaliska gemenskapen fokuserad på prestation. På fritiden tycker Vaakanainen om att läsa, vara i sina vänners sällskap och delta i djupa, meningsfulla samtal. Han studerar också franska och överväger att börja motionera igen.

Mörkrostat kaffe, kosmetisk vård och drömmar om ett bättre liv finns varje dag i Vaakanainens liv.

  • Musik Musik

Öppna länk i ny flik


Arrangör

Borgå svenska domkyrkoförsamling, Porvoon suomalainen seurakunta