Sommarmusik i Borgå domkyrka

to 8.6 kl. 19.00 – 20.00
Annaliina Rif och Tuomas Kourula i Åbo domkyrka.

Borgå domkyrka

8.6 Ghirlanda Sacra - konsert med ensemble Arpa Oscura bestående av Anneliina Rif, sopran och Tuomas Kourula, teorb

Arpa Oscura är en gammal musikensemble från Åbo, vars repertoar är italiensk 1600-talets monodia, men ofta också både äldre och nyare musik.

Medlemmarna i gruppen är Anneliina Rif, en sopran som även spelar olika blockflöjter, harpor och många typer av medeltida instrument och slagverk, samt Tuomas Kourula som spelar olika lutor från renässans- och barockperioden.

Bandets musik kännetecknas av en lyhördhet för text och klang, en tendens att kapitulera för att bli styrd av intuition och en strävan att hitta sin ursprungliga, heliga eller världsliga inspiration bakom noterna som finns tryckta på papper.

Anneliina Rif började sina musikstudier med fiol, men gick snart över till att även spela blockflöjt, vars klang med sin renhet och känslighet fascinerade henne.

 Vid Sibelius-akademin studerade hon på avdelningen för solosång, samtidigt som hon utvecklade sina kunskaper om tidig musik i mästarklasser.

Anneliina Rif har uppträtt i band och som solist i Finland och utomlands och har komponerat musik till flera skivsläpp.

"Tiden existerar som vi förstår den bara för de av oss som är tillfälligt bundna till denna tid. Någon annanstans händer det vi tror att hände för tusen år sedan just nu."

När Tuomas Kourula var barn fick hans pappa hem en gammal sjusträngad gitarr, vars underbart mystiska ljud satte en outplånlig prägel på pojken.

Sedan dess har vibrationen från de pockade strängarna styrt hans väg i musiken. Kourula är specialiserad på tidig musik keyboardinstrument, lutor, teorb och barockgitarr. Han är medlem i flera ensemblen om spelar gammalmusik.

 Förutom att han ger konserter undervisar han på Åbo konservatorium och gör videoproduktioner av tidig musik.

 För Kourula är gammal musik som ett ljus för en nattfjäril: i det omgivande mörkret lockar den dig oemotståndligt och tar dig till en hemlig värld, en del av mänsklighetens mystiska, kollektiva undermedvetna.

För honom är renässans- och barocktidens konst, dess kulturella bakgrund och världsbild som en återgång till ett bortglömt men välbekant hemland.

  • Musik Musik

Öppna länk i ny flik


Arrangör

Borgå svenska domkyrkoförsamling, Porvoon suomalainen seurakunta