Från mörker till ljus - Domkyrkan under Borgå ljusfestival

fr 9.2 kl. 18.00 – lö 10.2 kl. 21.00
Belyst domkyrka.

Borgå domkyrka

Sjung - eller skrik ut - din oro och tröstlöshet, via kända psalmer i metallmusiktappning. Kombinera detta med en intensiv ljusshow och vi hoppas att du får en upplevelse som inte bara lyser upp rummet, utan även själen. Borgå ljus äntrar Borgå domkyrka igen 9-10 februari.

Borgå ljusfestival ordnas för i år för femte gången och återigen är Borgå domkyrka ett av konstverken. I år belyses kyrkan på ett helt nytt sätt. Inne i kyrkan får man sjunga med i kända psalmer som det finlandssvenska Metallmässa-bandet leder och musiken omringas av en intensiv konsertbelysning.

Psalmer i heavy-metaltappning

Vi lever nu i en tid då många människor ser mörker omkring sig och bristen på ljus ger en känsla av uppgivenhet och tröstlöshet. Den här känslan lönar sig inte att dölja. Du kan till och med skrika ut den. Det kan vara befriand

Sjung med i psalmern - länk till psalmtexterna.

Därför är ljuskonstverket i år kombinerat med möjlighet att sjunga med i bekanta psalmer som framförs i heavy metal arrangemang. Det är Janne Löf som står bakom den finlandssvenska Metallmässan, en hel gudstjänst med psalmer och liturgiska sånger som metallmusik. Under Borgå ljus festivalen kan man sjunga med i psalmerna som bandet framför.

Janne Löf uppträder själv med elgitarr och med sig i bandet har han Simon Grundvall på trummor, Christer Romberg som sångare och Richard Backman på bas.

Domkyrkan syns som en siluett

Ljusshowen både inne i och utanför kyrkan har planerats och genomförs av Mikko Kiviharju. Domkyrkan belyses med starka lampor från kyrkotorgets sida, medan gaveln mot ån och mot centrum är mörka. På det här sättet fås en effekt där kyrkan framträder som en siluett, då man ser på den på avstånd.

Tanken är att belysningen och ljudlandskapet utanför kyrkan ska fungera som en introduktion till upplevelsen inne i kyrkan.

Utanför kyrkan finns det också möjlighet att träffa församlingens medarbetare och njuta av en mugg varm saft. Under besöket kan man också få med sig en fastekalender. Fastekalendern innehåller korta uppmuntrande ord eller uppmaningar för varje dag under fastetiden, som inleds veckan efter ljusfestivalen och håller på fram till påsk.

Möjlighet att sprida ljuset vidare – donera till insamlingen Gemensamt ansvar

Varma saften, fastekalendern samt ljus- och musikupplevelsen i Borgå domkyrka bjuder de evangelisk lutherska församlingarna i Borgå på tillsammans med Borgå stad. Vill man själv ge ljus och värme vidare, kan man donera till insamlingen Gemensamt ansvar under festivalen.

År 2024 används de insamlade medlen till att ge en bättre och ljusare framtid för unga i Finland och ute i världen. De riktas till unga som upplever djup ensamhet eller riskerar att marginaliseras eller förlora kontrollen över sitt liv genom organisationerna HelsingforsMission och Kyrkans utlandshjälp samt de evangelisk-lutherska församlingar runt om i Finland.

Det går att donera i insamlingsbössor som finns på plats eller redan nu till insamlingen som koordineras av Borgå svenska domkyrkoförsamling via MobilePay på nummer 78793.

Insamlingstillstånd RA/2020/639 och ÅLR/2023/7525

Tre tips inför besöket i Borgå domkyrka under Borgå ljusfestival

För att upplevelsen ska bli så bra som möjlig för alla besökare i och vid Borgå domkyrka får du här tre tips:

1. Ta med en fördomsfri attityd och testa på hur det är att sjunga psalmer när arrangemangen är i heavymetalstil. Ta också med öronproppar om du vill, volymen är hög.
  2. Förra året besöktes kyrkan av nästan 6000 personer under festivalen. Vi försöker arrangera trafiken, in och genom kyrkan så smidigt som möjligt så att det inte ska uppstå köer. Du som vill sitta ner i bänken och sjunga med i en psalm eller två ska kunna göra det. Du som vill gå vidare direkt ska kunna göra det.

Man går in via den södra dörren (mot Salt-restaurangen) och ut via dörren mot väst, mot ån alltså. Följ instruktionerna av personalen som finns på plats.
  3. Njut av upplevelsen:-) Och ta med en fastekalender från kyrkan åt dig själv eller att ge som gåva till någon. Stanna upp och drick en mugg varm saft på gården och prata med oss anställda på plats. Vi vill gärna höra hur du mår och vad du tänker på.
  • Unga Unga
  • Vuxna Vuxna
  • Musik Musik

Öppna länk i ny flik