Änglafönster påminner oss om att ta hand om varann

Församlingar i Borgå stift uppmuntrar människor i Finland att hänga änglar i sitt fönster under adventstiden som en påminnelse om att vi människor också kan vara skyddsänglar för varandra.

Tanken är att änglar i fönstren skall fungera på samma sätt som nallarna gjorde i våras under kampanjen den stora teddybjörnsjakten.

Vårt budskap med dessa änglar är att vi alla skall komma ihåg våra unga som far illa och mår dåligt i dagens värld med stora krav och isoleringar nu i corona-pandemin. Du kan hjälpa en ung medmänniska genom att vara den som ser hen och lyssnar hur hen mår.

Gör ett änglafönster för de ungas välmående och för att förändra våra värderingar i dagens hårda värld.

Kom med som privatperson eller organisation och ta ställning för mjuka värderingar i ett hårt samhälle. Sätt en ängel i fönstret, ta ett foto och dela gärna foto av ängeln i sociala medier med någon av hashtaggarna:

#änglafönster #skyddsängel #enkeliikkuna #suojelusenkeli. Lätt som en plätt att delta.

Pappersänglar i fönster.
#änglafönster #skyddsängel #enkeliikkuna #suojelusenkeli

Änglafönster som påminnelse och uppmuntran i adventstid

Då det är som allra mörkast ute kan man upptäcka ett änglafönster i mörkret. Under adventstiden uppmuntrar församlingar i Borgå stift oss att hänga upp eller klistra änglar i fönstret som en påminnelse om att vi människor också kan vara skyddsänglar för varandra.

Initiativet till kampanjen #änglafönster kommer från några informatörer i de svenskspråkiga församlingarna men också finska församlingar på olika håll i Finland har nappat på idén. Bl.a. kommer Porvoon suomalainen seurakunta att delta i kampanjen.

Informationssekreterare Gunvor Haddas i Borgå svenska domkyrkoförsamling påminner om att många unga har det svårt idag.
– Vårt budskap med änglarna är att vi alla ska komma ihåg unga som far illa och mår dåligt i dagens värld med stora krav och isoleringar nu under coronapandemin. Du kan hjälpa en ung medmänniska genom att vara den som ser hen och lyssnar till hur hen mår. Gör ett änglafönster för de ungas välmående och för att förändra våra värderingar i dagens hårda värld, uppmanar Haddas.

Tanken är att änglarna i fönstren samtidigt fungerar lite på samma sätt som nallarna gjorde under vårens kampanj med teddybjörnar.

– Barn häromkring tyckte om att bonga nallar i våras och jag tänkte att det skulle vara roligt med något som är lätt att förverkliga också i jultid. Det här är något som alla kan göra och delta i på ett eller annat sätt, säger informations- och församlingssekreteraren i Åbo svenska församling Tove Peltoniemi som var den som förde fram idén för sina kollegor i de finlandssvenska församlingarna.

Idén har utvecklats tillsammans med några församlingsanställda. I Vasa till exempel fick familjer som deltog i familjegudstjänsten i Sundom kyrka på första advent en pysselpåse med bland annat material för en ängel att hänga i fönstret.

– Jag tyckte att idén med änglar var jättebra och började genast fundera på hur man skulle kunna förverkliga den. Det finns många olika modeller av änglar att pyssla och alla tycker om änglar, säger barn- och familjearbetare Monika Lindvik i Vasa svenska församling.

– Änglarna som hängs i fönstren kan vara vilken modell som helst. Ta det du har hemma, påminner Peltoniemi. Modeller på vikta pappersänglar hittar man enkelt genom att söka på webben.

Förutom att sätta upp en ängel i fönstret uppmanar initiativtagarna oss att ta ett foto och dela det i sociala medier med hashtaggarna #änglafönster #skyddsängel #enkeliikkuna #suojelusenkeli.

Mera information:
Gunvor Haddas, Borgå svenska domkyrkoförsamling, tfn 040 142 6868