Sommarkonserter i Domkyrkan

Torsdag 5.7 kl. 19 Jussi Syren and The Graudbreakers

Jussi Syren And The Groundbreakers är ett bluegrassband från Tammerfors / Helsingfors som grundades år 1995. Bandet har publicerat tio LP-skivor och konserterat i Finland men också i sex europeiska länder och nio delstater i Förenta staterna. Till bandet, som leds av mandolinspelaren/sångaren Syren
med rötterna i Sastamala, hör banjospelaren Tauri Oksala, gitarristen J.P. Putkonen samt basisten Tero Mäenpää. Alla bandmedlemmar sjunger också stämsång. En väsentlig del av bluegrassmusiken är gospel och i denna konsert
hör vi Syrens egna kompositioner samt gospelklassiker och versioner av bl.a. countrylegenden Hank Williams andliga låtar.

Bluegrass är en amerikansk musikstil som anses ha skapats av Bill Monroe från Kentucky ungefär i mitten av 1940-talet. Bluegrass skiljer sig från övrig countrymusik med att man inte alls använder elektriska musikinstrument eller trummor. Ett typiskt bluegrassband omfattar en femsträngad banjo, akustisk gitarr, kontrabas, mandolin och fiol. Man använder ibland också en resonatorgitarr. Stämsång spelar en viktig roll i bluegrass. Låtmaterialet varierar, allt från gamla folkmelodier som spridit sig från de brittiska öarna till den nya kontinenten till countryklassiker och bluesinspirerade sånger.

Här hittas sommarens alla konserter i domkyrkan.

till början