Musik i Borgå Domkyrka

Musiken ljuder i Borgå domkyrka hela sommaren
Borgå domkyrkas sommarkonsertserie bjuder igen på mångsidiga konserter torsdagar kl. 19.  Serien öppnas festligt 7.6 av kammarkören GLORIA med musik från länderna kring Östersjön.
Det bjuds på konserter för alla smakinriktningar. Solorecitalerna är två: 26.7 spelar organisten Tomi Satomaa Bach med anledning av tonsättarens 333-årsjubileum, och 2.8 tar sig harpspelaren Vuokko Ahtila an Bach, Haydn, de Falla och Smetana.
Barockensemblerna är också två: Ombra Sonora ägnar sin konsert 14.6 åt kvinnliga italienska barocktonsättare, medan Ensemble Un’altra ondata 28.6 bjuder lyssnarna på Wiendruvor från 1600-talet.
Duokonserterna är tre till antalet: Jere Martikainen, sång, och Fanny Söderström, piano, framför 21.6 finländsk musik. Duo Kirovski från Makedonien (Ljubisa Kirvski, violin, och Maja Kirovska, piano) spelar 19.7 musik av Brahms, Piazzolla och Williams. Denna konsert ordnas i samarbete med Emsalö musikfestival. Och 16.8 bjuder Erica Nygård, flöjt, och Niels Burgmann, orgel, på ett program som de kallar Flöjternas mystik.
   Flöjttrion WaCava leder för sin del lyssnarna 12.7 till Flöjternas trädgård: konserten för samman musikverk med anknytning till växtvärlden. Saxofonkvartetten The Saxtronauts har valt som tema If Bach knew sax, och det vankas Bacharrangemang av olika slag. Stilpaletten breddas ännu av bluegrassensemblen Jussi Syren And The Groundbreakers, som är i turen 5.7.
För första gången får sommarkonsertserien besök av en hel symfoniorkester: 23.8 spelar Helsinki Metropolitan Orchestra under ledning av Sasha Mäkilä Sibelius andra symfoni och Brahms violinkonsert, med Jukka Merjanen som solist.
Serien avslutas 30.8 med Claude Debussys sällan framförda kantat Den förlorade sonen, som uppförs av tenoren Ville Salonen, sopranen Ilona Jokinen, basen Jukka Kotilainen och organisten Ilpo Laspas.
Det är fri entré till konserterna, bara till symfonikonserten 23.8 säljs det programblad á 10 euro.
Vänner av orgelmusik kan som vanligt lyssna till orgelkvarter i Domkyrkan tisdagar och torsdagar kl. 12 i juni, juli och augusti. Det är Domkyrkans kantorer som trakterar orgeln.
Arrangörer för konsertserien och orgelkvarterna är Borgå svenska domkyrkoförsamling och Porvoon suomalainen seurakunta.

Lista över konserter:
To 7.6 kl. 19 Kammarkören GLORIA, dir. Seppo Murto
To 14.6 kl. 19 Ombra Sonora ”Concerto delle donne”
To 21.6 kl. 19 Jere Martikainen, tenor & Fanny Söderström, piano
To 28.6 kl. 19 Ensemble Un’altra ondata
To 5.7 kl. 19 Jussi Syren and The Groundbreakers
To 12.7 kl. 19 Flöjttrio WaCava
To 19.7 kl. 19 Duo Kirovski: Ljubisa Kirovski, violin & Maja Kirovska, piano (Emsalö musikfestival)
To 26.7 kl. 19 Tomi Satomaa, orgel – Bach 333
To 2.8 kl. 19 Vuokko Ahtila, harpa
To 9.8 kl. 19 Saksofonkvartett The Saxtronauts
To 16.8 kl. 19 Niels Burgmann, orgel & Erica Nygård, flöjt