Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

Trädgårdsmästaren tipsar: så här sköter du om graven smart och miljövänligt

För en lättskött och vacker grav gäller det att välja blommor anpassade enligt gravens läge. Birgitta Steffansson, trädgårdsmästare på Näsebackens begravningsplats, tipsar. 

Person ansar ett träd.

– Växter som passar fint på graven är funkia, alunrot, bergenia, murgröna, kärleksört, hasselört, astillbe, nävor, fänrikshjärta och morsdagsrosor. Men det gäller att välja växt enligt växtplats. En skuggväxt kan inte planteras i solen och tvärtom. Dessutom är det bra att inte välja växter som sprider sig med långa revor.

För att graven ska hålla sig fin krävs regelbunden skötsel. 

Kom ihåg att vattna också på sensommaren och hösten

– Kom ihåg att vattna också på sensommaren och hösten, beroende på väderlek. Önskar man aktiv blomning behövs också aktiv plockning av utblommade blommor och ogräsrensning. Lite senare på hösten är det dags för att gödsla med höstgödsel och täcka känsliga växter såsom morsdagsros, murgröna och hasselört med granris. Före första snön ska också sommarblommor grävas upp.  

På våren gäller det att klippa ner och ta bort vissna blad och gödsla med vår- eller hönsgödsel. Är morsdagsros planterad på graven ska den klippas samtidigt som björkarna har mössöron. På sommaren krävs främst vattning och ogräsrensning. Bevattningsvattnet på gravgården kommer direkt från Borgå å.

– När det är dags för sommarblommor igen kan man fundera över gravens läge och vilka blommor som mår bra just där. Och förstås komma ihåg att vattna och gödsla enligt behov. 

– Fråga oss gärna om du undrar över något. Vi hjälper gärna till, avslutar Steffansson. 

För att hålla det prydligt på gravgården rekommenderas att plocka hem lyktor när de inte används, och återvinna lyktor med led-ljus. På gravgården finns sorteringskärl för trädgårdsavfall, blandavfall, metall och gravljus.
 

Läs mer om skötsel av gravar och blommor.

2022-05-04 12:26:00.0