Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

Vi går mot jul - följ med aktuella begränsningar i församlingarnas evenemang på webben 

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har 2.12.2021 fattat ett beslut där man begränsar antalet deltagare till 20 i offentliga samlingar inomhus i kommuner på Helsingfors och nylands sjukvårdsdistrikts område.

Vinter i Borgå.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har 2.12.2021 fattat ett beslut där man begränsar antalet deltagare till 20 i offentliga samlingar inomhus i kommuner på Helsingfors och nylands sjukvårdsdistrikts område. Alternativt kan man ta i bruk coronapasset. Begränsningarna gäller inte gudstjänster och förrättnignar, utan utrymmets storlek avgör hur många som kan delta tryggt. 

Begränsningarna gäller för tidsperioden 4.12-31.12.2021. 

Begränsningarna gäller inte gudstjänster eller kyrkliga förrättningar -utrymmets storlek avgör hur många som kan delta 

Regionförvaltningsverkets begränsningar gäller inte religiösa samfunds gudstjänster eller andra motsvarande förrättningar, som hör till samfundens sedvanliga reigionsutövande verksamhet och som ordnas för offentlig religionsutövning i samfundets egna eller motsvarande utrymmen. 

Enligt Helsinfors och Borgå domkapitels instruktioner för inomhus ordnade gustjänster, kyrkliga förrättningar och annan sedvanlig församlingsverksamhet där det deltar över 20 personer, kan antalet deltagare vara maximalt 1/3 av utrymmets kapacitet för att garantera ett tryggt deltagande.  

Vid dessa tillfällen behöver församlingens säkerställa att deltagarna kan delta tryggt med tillräckliga säkerhetsavstånd och på det sättet minska risken av spridning av smitta.  

Ett tryggt antal deltagare i Borgå kyrkliga samfällighets utrymmen är:  

  • Domkyrkan 230 pers  
  • Lilla kyrkan 45 pers 
  • Lundagatan 5, festsalen 40 pers  
  • Mariagården, kyrksalen 30 pers 
  • Näsebackens begravningskapell 30 pers 

Ett tryggt deltagande ordnas så att deltagarna kan ha ett tillräckligt stort säkerhetsavstånd. Familjevis kan man sitta nära varandra.  

Det ordnas många konserter i Borgå domkyrka som inte är arrangerade av församlingarna. Den aktören som hyr kyrkan för ett evenemang är ansvarig för att evenemanget ordnas tryggt. 

Alla deltagare i evenemang rekommenderas kraftigt att använda ansiktsmask, oberoende av vaccineringsgrad. 

Coronapasset kan inte användas i gudstjänster, kyrkliga förrättningar eller i annan sedvanlig församlingsverksamhet. 

Vid allsångstillfällen och konserter kan koronapass användas – församlingarna informerar skilt för varje tillfälle vilken kutym som gäller på sin webbplats 

I församlingens övriga verksamhet inomhus och vid evenemang begränsas antalet deltagare till 20 personer. Alternativt kan man ta i bruk coronapasset. Om coronapass används vid ett evenemang så begränsas inte antalet deltagare. 

Församlingarna informerar på sina webbplatser www.domkyrkan.fi och www.porvoonseurakunta.fi om vilken kutym som gäller för enskilda tillfällen. Information om de närmast kommande evenemangen nedan. 

Borgå svenska domkyrkoförsamling 

 
Söndagen 5.12 kl. 18, Julkonsert med Borgå kammarkör i Domkyrkan, coronapass kontrolleras vid ingången. 

Coronapass kontrolleras också vid alla De vackraste julsångerna - evenemang som domkyrkoförsamlingen ordnar. 

Vi påminner om THL:s coronarekommendationer: 

Skydda dig själv och dina närmaste mot coronaviruset. Med nedanstående åtgärder hjälper du också att hindra att nya virusmutationer sprids. 

1. Om du får symptom, stanna hemma och gå vid behov på coronatest 

2. Håll avstånd till andra människor 

3. Tvätta händerna, hosta i ärmen 

4. Använd andningsskydd då du rör dig där det finns mycket människor. 

5. Använd coronablinkern  

6. Ta vaccinering när det är möjligt 

2021-12-03 15:37:00.0