Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

På alla helgons dag minns vi våra nära och kära och tänder ljus i hemmen, i kyrkorna och på gravgården

På lördag 5.11 firar vi alla helgons dag. Det är en röd dag i kalendern och den finns till för att vi kan minnas alla våra nära och kära som dött. 

pyhäinpäivä_Pauliina_Nyqvist.png

Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Traditionen att gå till gravgården och tända ljus på gravarna började vid andra världskriget. Idag är alla helgons dag en av de största helgdagarna i Finland. Förutom att vi minns våra kära, påminner dagen oss också om hoppet att ses igen.

Högmässa med ljuständning för dem som avlidit

Borgå svenska domkyrkoförsamling ordnar högmässa med parentation, det vill säga ljuständing, lördagen 6.11 kl. 12.15 i Borgå domkyrka. I högmässan medverkar Elefteria Apostolidou, Marina Smeds och Eric-Olof Söderström. 

I högmässan tänds ljus för församlingsmedlemmar som dött sedan föregående alla helgons dag. 

Det ordnas färdtjänst.

Välkommen till Näsebackens begravningsplats

Välkommen till Näsebackens begravningsplats för att tända ljus på dina anhörigas gravar. Om du vill tända ljus för anhöriga som är begravda på annan ort kan du tända ditt ljus vid minneslunden som finns i närheten av Näsebackavägens port. Vi önskar att man hämtar ljus och blommor av “engångskaraktär” till minneslunden.  

Veckan efter allhelgona är en bra tidpunkt att städa undan ljusen och förbereda graven för vintern. På gravgården finns det fem stora avfallskärl som är reserverade för gravljus av plast. Bredvid de här kärlen finns ett insamlingskärl för metall, dit man kan sätta metallocket från gravljuset.

Allhelgona i olika medier

När vi delar saknaden är den lättare att bära. Dela din saknad med andra genom att ta ett foto av ditt tända ljus och dela det i sociala medier med hashtaggen #jagtänderljus och #allahelgonsdag eller i det här facebookevenemanget

På webbplatsen evl.fi/sorg finns stöd för dig som sörjer. Där finns boktips och artiklar som behandlar sorg ur olika synvinklar. Till exempel om att missta sitt barn, om att stöda en vän som sörjer eller att prata om sorg med barn. 

Lördagen 5.11 kl. 12 kan man se en andakt på Yle Fem från Sankta Katarina kyrka i Karis. Där firas en vacker och avskalad allhelgona-andakt med Pentti Raunio som liturg och predikant. Kantor Päivi Tiitu medverkar med sång och organist Anders Storbacka spelar orgel, bland annat får vi höra den svenska tonsättaren Emil Sjögrens Legender. Textläsare är Kaj-Mikael Wredlund och Jessica Österlund. Tv-regi Rufus Hedengren.

Varför firar vi allhelgona? Se video

På alla helgons dag minns vi våra nära och kära som dött, men vi firar också våra helgon och martyrer. Se en minutlång video om varför vi firar alla helgons dag.

YouTube-video

31.10.2022 15.23