Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

Ljushav att vänta på Näsebackens begravningsplats - på alla helgons dag minns vi våra nära och kära

På lördag 4.11 firar vi alla helgons dag. Det är en röd dag i kalendern och den finns till för att vi kan minnas alla våra nära och kära som dött.  

Stenängel med ljus på gravgård.

Högmässa med ljuständning för dem som avlidit 

Borgå svenska domkyrkoförsamling ordnar högmässa med ljuständning lördagen 4.11 kl. 12.15 i Borgå domkyrka. I högmässan medverkar Elefteria Apostolidou, Andreas Lundgren och Ingmar Hokkanen. 

I högmässan tänds ljus för alla församlingsmedlemmar som dött sedan föregående alla helgons dag.  

Välkommen till Näsebackens begravningsplats 

Välkommen till Näsebackens begravningsplats för att tända ljus på dina anhörigas gravar. Om du vill tända ljus för anhöriga som är begravda på annan ort kan du tända ditt ljus vid minneslunden som finns i närheten av Näsebackavägens port. Vi önskar att man hämtar ljus och blommor av engångskaraktär till minneslunden.   

En nyhet på begravningsplatsen för i år är en tom famn minnesplatsen. Den finns i närheten av minneslunden. Minnesstenen är till för dig som tampas med ofrivillig barnlöshet, dig som förlorat ett barn eller ett foster och dig som behöver en plats att sörja på. 

Veckan efter allhelgona är en bra tidpunkt att städa undan ljusen och förbereda graven för vintern. På gravgården finns det fem stora avfallskärl som är reserverade för gravljus av plast. Bredvid de här kärlen finns ett insamlingskärl för metall, dit man kan sätta metallocket från gravljuset. 

I radion diskussion om musikens tröstande funktion med kantor Eric-Olof Söderström 

Alla helgons dag uppmärksammas både i radio, TV och sociala medier. 

På lördag 4.11 kan man lyssna på en radiogudstjänstÖppna länk i ny flik i Yle Vega med Svenska lutherska evangeliföreningen. Predikant och liturg är Tomas Klemets och flera körer medverkar. Gudstjänsten sänds också i TV på Yle Fem kl. 12.00Öppna länk i ny flik.  

Efter gudstjänsten samtalar Monica Slotte med kantorn i Borgå svenska domkyrkoförsamling Eric-Olof Söderström om musikens tröstande funktion. Musiken kan påminna oss om en nära människa som har gått bort, därför kan valet av sånger vid en minnesstund vara både personligt och överraskande. 

När vi delar saknaden är den lättare att bära. Dela din saknad med andra genom att ta ett foto av ditt tända ljus och dela det i sociala medier med hashtaggen #jagtänderljus och #allahelgonsdag eller i det här facebookevenemanget Jag tänder ljus på alla helgons dag | FacebookÖppna länk i ny flik 

På webbplatsen evl.fi/sorgÖppna länk i ny flik finns stöd för dig som sörjer. Där finns boktips och artiklar som behandlar sorg ur olika synvinklar. Till exempel om att missta sitt barn, om att stöda en vän som sörjer eller att prata om sorg med barn. 

Varför firar vi allhelgona? Se video 

Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Traditionen att gå till gravgården och tända ljus på gravarna började vid andra världskriget. Idag är alla helgons dag en av de största helgdagarna i Finland. På alla helgons dag minns vi våra nära och kära som dött, men vi firar också våra helgon och martyrer. Dagen påminner oss också om hoppet att ses igen.  

Se en minutlång video om varför vi firar alla helgons dag. 

 

2.11.2023 09.41