Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

ekofasta kick off evenemangsbild webbsida.jpg

Kyrkan i Borgå uppmanar till att vårda vattnet under fastetiden

11.2.2021 16.19

Onsdagen 17.2 inleds den kristna fastetiden som föregår påsken. Samtidigt inleds också evangelisk-lutherska kyrkans gemensamma miljökampanj, Ekofastan. Församlingarna i Borgå är med i kampanjen, vars tema i år är rent vatten.

Att ta miljön i beaktande har redan länge varit viktigt inom församlingarnas verksamhet. Satsningarnas konturer har dessutom tydliggjorts via det miljöprogram som församlingarna och samfälligheten gjorde upp 2020. På basen av miljöprogrammet erhöll dessutom församlingarna och samfälligheten Kyrkans miljödiplom.

─ En av målsättningarna i miljöprogrammet är att öka miljömedvetenheten bland Borgåborna. Därför har vi hakat på Ekofastan och lyfter fram temat rent vatten, säger Mira Soukka, miljöansvarig i Borgå kyrkliga samfällighet.

─ I år går det inte att ordna fysiska seminarier och samlingar, så därför satsar vi på en kampanj huvudsakligen via digitala kanaler.

7 tips för att ta hand om miljön under fastetiden

Kyrkan i Borgå uppmanar alla Borgåbor att gå med i Ekofastan, och under tiden fram till påsk tänka lite mer på hur vi kan ta hand om miljön och hela vår skapelse. Här är sju konkreta tips hur det kan gå till. De här tipsen kommer att lyftas fram i församlingarnas digitala kanaler under fastetiden.

1. Använd vatten sparsamt. Låt inte kranen rinna i onödan när du diskar, borstar tänder, eller duschar. Ta tillvara vatten från kranen medan du väntar på att vattnet blir tillräckligt kallt för att drickas, eller tillräckligt varmt för att duscha med. Använd vattnet t.ex. för att vattna blommor.
  2. Gå ut i naturen och njut av stillheten. Lyssna på tystnaden. Meditera eller be. Enligt forskning räcker det att vara fem minuter i naturen för att må bättre, och på tjugo minuter sjunker blodtrycket och minskar stresshormonerna.
  3. Öka mängden grönsaker, och minska mängde kött i din kost. Då vi minskar mängden kött så blir också vårt kolavtryck mindre. Välj inhemsk och närproducerad mat när det är möjligt och använd råvaror enligt säsong.
  4. Ge immateriella gåvor. Minska onödig konsumtion genom att ge immateriella gåvor, t.ex. tjänster och service av lokala företag. Ge av din egen tid, så som barnvakts, talko- eller städhjälp.
  5. Minska matsvinnet. Inventera matförråden och använd det du har innan du går till butiken.  Använd dina sinnen innan du slänger. Lukta och smaka på t.ex. mjölkprodukter innan du slänger. Använd hela råvaran. Var kreativ, utmana dig själv och skaffa matlagningskunskaper. Köp mogen frukt. Den riskerar att slängas först.
  6. Samla ett skräp om dagen. Börja plogga, dvs. plocka upp skräp medan du är ute på promenad och springa. Skräp i naturen blir småningom till mikroplaster som sprider sig till våra vattendrag.
  7. Hållbar klädkonsumtion. Det mest ekologiska klädesplagget är det du redan har i din garderob. Ta hand om de kläder du har, skaffa nya med eftertanke. Tvätta bara smutsiga kläder. Ofta räcker det med att vädra kläderna. Ge bort eller sälj vidare kläder du inte behöver. Köp själv på loppis.

Församlingarnas verksamhet lyfter fram temat Vårda vattnet

Under Ekofastan kommer miljöteman att lyftas i både svenska och finska församlingarnens barn- och ungdomsverksamhet. Ekofastatemat är aktuellt i domkyrkoförsamlingens virtuella ungdomssamling den 4 mars.
Porvoon suomalainen seurakuntas ungdomsteam ordnar ett klädbytarjippo för ungdomar lördagen 3.4 på Mariagården i Gammelbacka.
Domkyrkoförsamlingens församlingspastor Elefteria Apostolidou kommer att hålla en andaktsserie under fastetiden på Instagram.

─ Jag kommer att publicera en kort andakt på mitt konto varje vardag. Innehållet i andakten hänger ihop med Ekofastans tema. De valda bibeltexterna handlar om vatten på ett eller annat sätt, berättar Elefteria, ”Ele” Apostolidou.
Följ med Eles andakter på Instagram via kontot @pastorpavift

Direktsänt miljöseminarium ”Vaali vettä – Vårda vattnet” onsdagen 17.2 startade upp Ekofastakampanjen

YouTube-video

Kyrkan i Borgå startade upp Ekofastakampanjen med ett tvåspråkigt och direktsänt miljöseminarium onsdagen 17.2 kl. 12.

I sändningen berättade Erkki Salo, medelanskaffningschef på John Nurminens Stiftelse om hur vi kan rädda Östersjön för framtida generationer. Vi fick dessutom konkreta tips för hållbar klädkonsumtion av Marttaliittos generalsekreterare Marianne Heikkilä. Kantor Kaisa Sidoroff bjöd på musik.

Miljöseminariet leddes av Mira Soukka, miljöansvarig, och Simon Lampenius, kommunikationschef på Borgå kyrkliga samfällighet. Seminariet är både på finska och svenska och sändningen gjordes görs i samarbete med tidningen Itäväylä.

Du kommer till sändningen på YouTube via den här länken.

Mer poddar och artiklar på webben

Ekofasta är evangelisk-lutherska kyrkans fastekampanj som lyfter fram omsorgen om miljön. Med kampanjen vill kyrkan inspirera finländare till en livsstil i linje med hållbar utveckling och som stöder klimatneutralitet. Kampanjen pågår under hela fastetiden fram till påsken.

I år syns kampanjen främst på sociala medier. Temat behandlas i en rad poddar som lyfter fram olika aspekter på miljöfrågor i relation till vatten; kemikalier, mikroplast, vattenbrist, fiske och vattnets betydelse för människor. Poddarna publiceras på Ekofastans webbplats varje tisdag under fastan. Det första avsnittet publiceras på askonsdag 17 februari. På kampanjens finskspråkiga webbplats ekopaasto.fi kommer det att publiceras videon och artiklar.