Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

pilgrimsvandring.jpg

En pilgrimsvandring gör gott för kropp och själ

22.10.2021 15.00

Ordet pilgrimsvandring för lätt tankarna till välkända pilgrimsleder, så som Camino de Santiago i Spanien eller S:t Olavsleden i Finland. Men en pilgrimsvandring kan också göras i Maren, Kokon, Gammelbackas gårdsskog eller på Svinö här i Borgå.  

På en av församlingarnas pilgrimsvandringar får du en möjlighet att vara här och nu mitt i naturen. Visst ger en alldeles vanlig skogspromenad en eftermiddag insikter om allt vad naturen kan ge oss, och hur viktigt det är att värna om miljön. Men kvällspromenaden kanske inte alltid är så medveten, med podcast eller musik i lurarna och fokus framåt till middagen eller morgondagens jobbmöte. En pilgrimsvandring kan ge extra utrymme för reflektion.  

– Vi har ofta ganska bråttom, vilket gör att vi inte lägger märke till det som finns omkring oss. Pilgrimsvandringen ger oss möjlighet att att bryta upp från vardagens mönster, stanna upp för sig själv, stanna upp och vara inför Gud och uppleva det heliga, berättar Elefteria Apostolidou, församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.  

Under en 2–3 timmar lång pilgrimsvandring arrangerad av Borgå svenska domkyrkoförsamling får man enkla uppgifter som gör det lättare att vara i nuet. Vissa sträckor går helt i tystnad. Under andra sjunger man en psalm. Under pausen uppmuntras man att stanna upp mitt i skapelsen för att ta in alla dofter, smaker och färger.  

– Genom att vara här och nu i naturen inser jag bättre mitt ansvar, vikten att värna om miljön och leva på ett skonsammare sätt med tanke på hela skapelsen. Vi har alla vår egen plats i det stora hela, säger Elefteria Apostolidou.  

 
Fler pilgrimsvandringar kommer att ordnas av församlingen. Följ med annonsering så får du veta när nästa vandring ordnas. 

Läs mer om vårt miljöarbete via den här länken.