Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

Ekofastan 2022 kallar oss till skogs

Den nationella Ekofastakampanjen som även församlingarna i Borgå deltar i handlar i år om skogen, vår relation till skogen och att skogen kallar. Via kampanjen lyfter man fram finländarnas olika relationer till skog.  

För en del är skogen en plats för rekreation - för en annan är det platsen som ger ens levebröd. För många är skogen och naturen platsen där man upplever stillhet och att man är en del av något större. 

Ung person som fotar i vacker skog.

Församlingarna i Borgå deltar i Ekofastan och temat syns i flera olika verksamheter både på svenska och finska. Ekofastan inleds på askonsdagen den 2 mars och avslutas på påsklördagen den 16 april. 

 ─ Att röra sig ute i naturen är en av finländarnas favorithobby. Skogen kallar oss att röra på oss och njuta av naturen, säger Gunvor Haddas som jobbar med kampanjens synlighet och evenemang i Borgå svenska domkyrkoförsamling. 

I kampanjen tas också skyddsaspekten upp. Skogen kallar oss att vårda. Vi behöver ta hand om vår miljö för att vi själva och kommande generationer ska kunna njuta av den i framtiden. 

─ Skogen kallar oss också att tänka efter och stanna upp. Den mest besökta katedralen är för många finländare under tallar och granar, med utsikt över åkrar eller kärr, säger Andreas Lundgren, präst i Porvoon suomalainen seurakunta. 

YouTube-video

Diskussion, musik, vandring - mångsidigt program både på svenska och finska 

Ekofastatemat tas upp i församlingarnas verksamhet och syns i olika medier. Askonsdagsmässa med ekofastatema ordnas av både Borgå svenska domkyrkoförsamling och Porvoon suomalainen seurakunta.  

Borgå svenska domkyrkoförsamling ordnar ett seminarium och diskussionstillfälle om värderingar inom skogsskötsel. Hur gör man för att på ett hållbart sätt både leva av och i skogen?  

Seminariet ordnas av Borgå svenska domkyrkoförsamling och Borgå kyrkliga samfällighet i samarbete med tidningen Kyrkpressen onsdagen 6.4 kl. I seminariet medverkar docent Anders Sirén, professor i systematisk teologi, Björn Vikström, studerande Ida Fellman, och skogsägare Beatrice Enroth. Samtalet modereras av Kyrkpressens redaktör för opinion och samhälle, Jan-Erik Andelin. Tillfället är på svenska. 

Lördagen 26.3 är det Earth Hour, det vill säga dagen då vi släcker belysningen för att uppmärksamma klimatfrågan. Som en del av Ekofastan och denna internationella kampanj ordnar Porvoon suomalainen seurakunta en konsert i Borgå domkyrka där man visar respekt för naturen via musik, berättelser och bilder.  

I konserten medverkar grupperna Sancti Amici och Frida under ledning av kantor Minna Wesslund. Naturfotografen Petteri Saario, som gjort dokumentärer om vildmarken i Finland visar bilder och läser texter ur sin bok Rakkauskirjeitä luonnolle. Tillfället är på finska.  

Det går också att fira ekofasta helt för sig själv 

Även om det ordnas flera evenemang under ekofastan, så är det möjligt att ekofasta enkelt för sig själv. 

─ Att delta i ekofastan är enkelt: Gå ut i skogen! Titta upp mot trädtopparna, rör en trädstam, fundera, vad skogen betyder för dig, tipsar Lundgren.  

Mer inspiration och tips finns både på församlingarnas webbplatser och på ekofastans webbplats. 

Ekofastan är evangelisk-lutherska kyrkans fastekampanj, som i år startar 2.3, alltså strax efter fastlagstisdagen, och avslutas på påsklördagen 16.4. 

Ekofastan lyfter fram omsorg om miljön och en hållbar livsstil. Fasta handlar om att avstå för något viktigare. 

Läs mer på domkyrkoförsamlingens webbplats.

Läs mer på ekofastans webbplats.

Program under Ekofastan på svenska och finska 

Onsdag 2.3 kl. 18.00 Askonsdagsmässa med ekofastatema. Näsebackens begravningskapell  

Keskiviikko 2.3. kl. 18.00 Tuhkakeskiviikon messu ekopaastoteemalla. Porvoon tuomiokirkko. Porvoon suomalainen seurakunta. 

Lördag 5.3 kl. 9:30-12 Loppis för barnfamiljer. Kom och sälj era överblivna barnkläder, skor, leksaker, böcker och annat som hör till småbarnslivet. Kanske du har graviditetskläder som du vill bli av med? Eller en bilbarnstol som ni inte längre behöver? Det är gratis att komma och sälja, men platserna är begränsade, så anmäl ditt deltagande till [email protected]. Platserna delas ut i den ordning anmälningarna kommer. Försäljningsbord och stol finns att låna. Domprostgården (Finnbyv. 6). Borgå svenska domkyrkoförsamling. 

Lauantai 26.3. kl. 20.00 Luontokonsertti kansainvälisenä Earth Hour -iltana. Kunnioitamme luontoa musiikin, kertomuksien ja kuvien muodossa.  Sancti Amici, Lauluyhtye Frida joht. Minna Wesslund. Luontodokumentaristi Petteri Saario. Vapaa pääsy, ohjelmat WWF:n hyväksi. Porvoon suomalainen seurakunta. 

Torstai 31.3. Toukka-Akka 17.30. Kirjailija Selja Ahava ja näyttelijä Petriikka Pohjanheimo esiintyvät Porvoon pääkirjastossa torstaina 31.3. klo 17.30. Pohjanheimo esittää Ahavan romaanista Nainen joka rakasti hyönteisiä dramatisoidun monologin Toukka-akka. Johdantona Ahava avaa kirjansa taustoja sekä Maria Sibylla Merianin (1647–1717) henkilöä. Esityksen jälkeen on aikaa yleisökeskustelulle. Järjestäjät Porvoon kaupunki ja Porvoon suomalainen seurakunta. 

Lördag 2.4 kl. 15.00 Pilgrimsvandring. Elefteria Apostolidou. Borgå svenska domkyrkoförsamling. 

Onsdag 6.4 kl. 18.00 Skogen kallar oss att vårda och vörda  

Ekonomiska intressen talar för att dra nytta av skogen, ekologiska intressen för att bevara. Kan dessa gå hand i hand? Seminarium och diskussionstillfälle där du får perspektiv på skog och möjlighet att utmana din egen relation till skogen. Medverkanden och perspektiv:  

  • Skogen försörjer - Beatrice Enroth, skogsägare 
  • Skogen räddar klimatet – Anders Sirén, docent 
  • Men om det inte finns någon skog i framtiden? – Ida Fellman, studerande 
  • Skogen – finländarnas mest besökta kyrka Björn Vikström, miljöteolog, professor vid Åbo Akademi 

Som moderator under tillfället fungerar Jan-Erik Andelin, redaktör för opinion och samhälle på tidningen Kyrkpressen Kantor Anne Hätönen medverkar med musik av Jean Sibelius, bl.a. Granen och Aspen. 

Arrangör: Borgå svenska domkyrkoförsamling och Borgå kyrkliga samfällighet i samarbete med Kyrkpressen 

1.3.2022 21.00