Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

Ny informationsskylt vid hjältegravarna

En ny skylt som informerar om hjältegravarna har installerats på Näsebackens begravningsplats. 

Metallskylt med guldiga bokstäver.

Det är Kaatuneiden muistosäätiö, de stupades minnesfond, som initierat skylten och också stått för dess kostnader. Skylten vid Näsebackens hjältegravar hör till ett större projekt, där minnesfonden vill förbättra kunskapen om hjältegravar i Finland och dess historia. Ett sätt är att uppmana de som upprätthåller hjältegravar att låta installera en enhetligt utformad informationsskylt. 

Hjältegravar är konstverk som behöver skötas om och informeras om. Det är en kulturgärning som stöder både de anhöriga och övriga besökare på hjältegravarna. På informationsskylten framgår antalet hjältegravar, namn på arkitekten som planerat hjältebegravningsplatsen och information om vem som skapat minnesmärkena och när de uppförts. 

Informationsskylten har tillverkats av M.J. Paasikivi Oy och installationen skötts av Borgå kyrkliga samfällighets begravningsväsende. 

Hjältegravarna vid Näsebackens begravningsplats invigdes på julafton 1939  

Det finns 441 hjältegravar på Näsebackens begravningsplats. Där vilar också 28 civila offer från det förödande flyganfallet över Borgå 27.8.1941. Området invigdes 24.12.1939. 

Till en början hade gravarna träkors, men senare har man installerat kuddstenar av röd granit.

Minnesmärket Stora träkorset vid hjältegravarna har ursprungligen planerats av konstnären Lennart Segerstråle och arkitekten Rafael Blomqvist.

 

På området finns också bronsskulpturen ”Brinnande låga”, som ligger på rödgranitstenen Pro patria 1939–1944. Skulpturen är planerad av arkitekten Johan Pfeifer 1992 och har donerats av LC Porvoo – Borgå r.f. Lågan brinner under festligheter på hjältebegravningsplatsen. 

Mer information: 

Markku Blom, chef för begravningsväsendet
0400 494 694

2022-05-19 14:34:00.0