Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

5 tips för miljövänliga blomsterkvastar

Blommor är självklara vid livets stora stunder. Men blommor står också för en stor miljöpåverkan. Här får du tips på miljövänligt blom-tänk.

sortera blomavfall (1).jpg

Blommor är självklara vid livets stora stunder. Några tilltufsade tussilagon i ett dricksglas på morsdagsbrickan. En färgmatchad praktbukett i brudens händer. En inslagen blomsterhälsning från en vän långt borta. En vördnadsfull krans på kistan. Färgerna och formerna säger något om vem du är, om tiden och om stunden. 

Men blommor står också för en stor miljöpåverkan. De transporteras långt för att ge oss färgprakt till fest och vardag året runt. Men det finns sätt att njuta av vackra blomsterarrangemang med minimal miljöpåverkan. 

  • Tänk på blommor som med mat, uppmuntrar rörelsen Slow Flowers Finland. Välj blommor enligt säsong, närodlade och ekologiska. På slowflowers.fi finns en lista på florister och odlare som erbjuder närodlade blommor. På @slowflowersfinland kan man lära sig vilka blommor som är i säsong just nu. Det finns också företag som specialiserat sig på försäljning av svinnblommor, det vill säga blommor som på grund av olika större eller mindre skavanker annars skulle ha slängts. 
  • Undvik plast i buketten. Många buketter binds och förpackas med plast. Be floristen att lämna borta plaststomme och plastförpackning. På Näsebackens begravningsplats uppmuntrar vi till sortering av buketter innan de slängs om de innehåller plast. På gravgården finns sorteringskärl för trädgårdsavfall, blandavfall, metall och gravljus.
  • Kasta inte blomblad på brudparet! Blommor och annat grönt anses vara ett festligt alternativ till hårt ris, men är förbjudet hos oss då blombladen lätt följer med in i kyrkan och mosas på golvet. 
  • Odla fleråriga perenner på graven, istället för ettåriga sommarblommor. Sommarblommorna förbrukar mer energi, vatten, gödsel och växtskyddsmedel under uppdrivning, och drivs ofta upp i engångskrukor i plast, jämfört med perennerna som återkommer år efter år. Vi rekommenderar funkia, alunrot, astilbe, fetknoppar, hasselört, kungsnäva, bergenia, murgröna och fänrikshjärta.
  • Den blomstertid nu kommer … Snart är blommornas högsäsong här, och vi kan fylla vaser med egenkomponerade arrangemang för att göra de minnesvärda stunderna extra vackra. 

Vilka blommor väljer du till vårens och sommarens blomsterarrangemang?

2022-05-25 09:16:00.0