Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

Nya samlingsutrymmet i huvudbyggnaden på Näsebackens begravningsplats heter Kapellet Aeternitas

I samband med renoveringen av huvudbyggnaden på Näsebackens begravningsplats har man låtit uppföra ett nytt mångfunktionellt utrymme som kan användas för begravningar, men också för annan verksamhet. Gemensamma kyrkorådet har fattat beslut om att utrymmet ska heta Kapellet Aeternitas på svenska och Aeternitas-kappeli på finska.

Bildkollage kapellutrymme och skylt med texten Kapellet Aeternitas Kappeli.

– Ordet aeternitas är latin och betyder evighet. Du kan uttala det antingen [aiternitas] eller [eternitas], eller på ett sätt som känns bäst i din mun, säger Mats Lindgård, domprost och kyrkoherde i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Det var en liten arbetsgrupp där bland annat båda församlingarnas kyrkoherdar ingick som funderade på namnförslag för det nya utrymmet. En viktig aspekt var att namnet är samma på både finska och svenska, och därmed var en lösning att ta till ett latinskt ord. Gemensamma kyrkorådet fattade vid sitt möte 21.3 beslut om att utrymmet ska heta Kapellet Aeternitas.

En plats att blicka över tidens gräns

Ordet aeternitas för tankarna till att blicka mot tidens gräns.

– För oss människor som är vana vid scheman och datum ett begrepp som evighet svårt att förstå. Hur kan något vara evigt och oändligt och vem är det som slutligen står bakom allt? För 3000 år sedan svarar författaren till psalmen i Gamla testamentet på denna fundering så här: "Du fanns innan bergen föddes, innan jorden och världen blev till. Du är Gud från evighet till evighet.” (Ps 90:2), säger Lindgård och poängterar också att det krävs tro för att lita på texten från psaltaren.

Kapellet Aeternitas är byggt för att vara en plats där man kan uppleva den verklighet som man känner och hoppas på djupt i sin själ, men som man inte kan se med sina egna ögon eller begripa med sitt förstånd.

– Andliga och religiösa upplevelser är ofta svåra att beskriva med ord, eftersom de till sin natur gränsar till det dolda och till mystiken. De är i grunden en verklighet utanför och bortom orden, som bäst öppnar sig genom bilder och metaforer.

– Trons språk är till sitt väsen ett upplevelsens språk. Förutom genom ord öppnas trons språk upp genom musik, symbolik och tystnad. Att detta önskar vi att Kapellet Aeternitas kan förmedla, så att vi fyllda av hopp kan föra våra nära och kära på deras sista resa, säger Lindgård.

Första virtualorgeln i församlingarna i Borgå

Orgeln i Kapellet Aeternitas är en så kallad virtualorgel och är ett komplement till nuvarande beståndet av piporglar i församlingarnas lokaler i Borgå. Orgeln är i första hand planerad för att tjäna under jordfästningar, men tanken är att orgeln också kan användas för musiktillfällen, både som soloinstrument och tillsammans med instrumentalister och sångare.

– Ljudet produceras digitalt från högtalare, men klangen är kopierad från riktiga piporglar. En virtualorgel består egentligen av flera orglar. I Kapellet Aeternitas har vi valt tre olika orglar, en tysk romantisk orgel (Sauer orgeln i Lutherkyrkan i Chemnitz), en fransk romantisk orgel (Cavaillé-Coll orgeln i St. Etienne i Cean) och en barockorgel (Silbermann orgeln i Petrikirche Freiberg). Dessa orglar möjliggör stora möjligheter att spela olika slag av musik från gammal musik till modern musik. Det går också att i efterhand installera andra orglar ifall dessa inte räcker till, berättar Reidar Tollander, kantor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Allt fler begravningar i Borgå

Huvudbyggnaden på Näsebackens begravningsplats är byggd år 1984 och större renoveringar har inte gjorts sedan dess.

Vid sidan av inrättandet av Kapellet Aeternitas har projektet omfattat grundrenovering av kontors- och sociala utrymmena i sin helhet och förnyande av hela taket. Dessutom har byggnaden fått nya kylutrymmen för avlidna. Det finns också nu ett litet utrymme som kan fungera som mötesrum eller för små minnesstunder med ca 10 personer.

– Antalet jordfästningar kommer att öka här i Borgå och vi behöver ett till utrymme för att kunna betjäna de anhöriga på bästa sätt i framtiden, förklarar Markku Blom, chef för begravningsväsendet, behovet av de nya utrymmena.

Renoveringen genomfördes snabbare än planerat och kostnaderna överskred budgeten

Fastighetsschef Krista Eloneva är mycket nöjd med hur projektet har genomförts.

– Om man kan säga att något går som på Strömsö, så har det varit det här projektet. Arktitekter, övervakare, entreprenörer och projektets styrgrupp förde framåt arbetet exceptionellt smidigt under hela renoveringstiden, säger Elonova.

Övervakningen sköttes av Rakennuttajatoimisto Primaplan och huvudentreprenör var Kymppirakenne Oy. Det hade reserverats gott om tid för arbetena, de förlades till två år, men då man renoverar gammalt så måste man vara beredd på överraskningar. Så var det också i det här fallet.

– Även om det uppstod en del extra arbeten så var renoveringen klar två veckor före avtalad tid.

Notan för projektet slutar på 3,07 miljoner euro, vilket är 270 000 euro mer än budgeterat. I den här storlekens projekt är överskridningen måttlig. I summan ingår projektets alla planerings- bygg- och övervakningskostnader. Det mesta som kostat hör till hustekniken och syns inte på ytorna, men till exempel all ventilation är förnyad liksom elektriciteten.

– Under renoveringstiden höjdes byggkostnader generellt och i kombination med extra arbetena överskreds budgeten. I sammanhanget är överskridningen måttlig och vi anser att projektet också var ekonomiskt lyckat. Med den här investeringen garanterar vi att verksamheten kan fortsätta kontinuerligt åtminstone de följande 40 åren. I sinom tid behöver också Näsebackens kapell renoveras och då är det bra att vi nu har ett ersättande kapell på gravgården, förklarar Eloneva.

Se invigning av Kapellet Aeternitas måndag 22.4 kl. 12.00 via direktströmning

Måndagen 22.4 kl. 12.00 inviger biskop Teemu Laajasalo Kapellet Aeternitas i den nyrenoverade huvudbyggnaden på Näsebackens begravningsplats.

Invigningen är på grund av utrymmesbrist enbart för inbjudna gäster, men alla kan delta i invigningen via direktströmning. Strömningen hittas på församlingens webbplats domkyrkan.fi.

https://youtu.be/Xq9D14Ol9Ow

Öppet hus i den nyrenoverade huvudbyggnaden på Näsebackens begravningsplats måndag 22.4 kl. 14-18.

Måndagen 22 april är det öppna dörrar för alla intresserade att få bekanta sig med de nyrenoverade utrymmena i huvudbyggnaden på Näsebackens begravningsplats.

I samband med renoveringen av huvudbyggnaden har man låtit göra ett nytt mångfunktionellt utrymme, Kapellet Aeternitas, som kan användas för begravningar, men också för annan verksamhet. Dessutom finns det nya kylutrymmen, ett litet mötesutrymme som kan användas för små minnestunder och personalen har fått nya kontors- och sociala utrymmen.

Personal finns på plats och visar runt. Välkommen!

Mer information:

Markku Blom
Markku Blom
chef för begravningsväsendet
Näsebackavägen 5
06100 Borgå
Krista Eloneva
Krista Eloneva
Fastighets- och anskaffningsschef
Mats Lindgård
Mats Lindgård
kyrkoherde, domprost
(019) 661 1220

2024-04-11 10:57:00.0