Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet 24.2

Kyrkbackens utvecklingsbehov utreds 

Gemensamma kyrkorådet fattade beslut om att inleda en utredning av vilka utvecklingsbehov det finns i Borgå domkyrka och området kring domkyrkan. I bakgrunden till beslutet finns ett fullmäktigeinitiativ från hösten 2021, där tjugotvå fullmäktigeledamöter vill att information om kristendomen och missionsarbete lyfts fram på olika språk i Borgå domkyrka.  

I initiativet konstaterar man att Borgå domkyrka besöks årligen av 200 000 personer, turister både från Finland och från utlandet, såväl som egna församlingsmedlemmar. Kyrkans huvuduppgift är att förkunna evangeliet. Därmed föreslår man i motionen att det alltid ska finnas information på olika språk om kristendomen och missionsarbete samt kontaktuppgifter till finska och internationella kristna samfund i domkyrkans vapenhus.  

Dessutom vill man att syftet med donationskistan som finns i vapenhuset lyfts fram tydligare och på olika språk.  

Gemensamma kyrkorådet beslöt 26.8 att begära utlåtanden för behandling av initiativet av församlingsråden i Borgå svenska domkyrkoförsamling och Porvoon suomalainen seurakunta. 

I församlingarnas utlåtanden konstaterar man att fullmäktigeinitiativet ska understödas. Samtidigt ser man initiativet som en del av en större helhet, ett behov att utveckla kyrkbacken och domkyrkan för församlingarnas behov och göra den mer användarvänlig.  

Utvecklingen av kyrkbacken är mångfasetterad. Kyrkan besöks av både turister och församlingarnas medlemmar. De olika behoven behöver tillgodoses, samtidigt som Borgå domkyrkas kulturella och historiska värde inte får naggas i kanten. 

Gemensamma kyrkorådet fattade beslut om att börja utreda utvecklingsbehoven på tjänstemannabasis. Då behoven klarnar kan arbetet fortsätta i en styrgrupp där även förtroendevalda ingår.  

Mer information: 
Sari Mankinen 
0400 15 62 57 
 

 

Mariagårdens takreparation konkurrensutsätts 

Gemensamma kyrkorådet fattade beslut om att konkurrensutsätta takreparationen av Mariagårdens tak.  

Redan i höstas beslöt Gemensamma kyrkorådet att ändra anslag i budgeten för att koncentrera medlen till att förnya vattentaket i Marigården i Gammelbacka.  

Taket i Mariagården har under flertalet år redan drabbats av läckage. Trots reparationer har läckagen inte fåtts under kontroll. Det här ökar risken att byggnaden tar skada och att det i framtiden uppkommer fler problem. 

Efter en omfattande konditionsgranskning av vattentaket samt sköljning och filmning av dräneringsrör och regnvattensystemet är det mest ändamålsenliga att förnya vattentaket helt och hållet.  

Det finns 200 000 euro reserverat i investeringsbudgeten 2022 för reparationsarbetena. Takreparationen beslöts konkurrensutsättas, och upphandlingen publiceras i Hilma-portalen. 

Mer information: 
Krista Eloneva 
040 488 90 09 

 

Strandbastun vid Karijärvi grundrenoveras 

Gemensamma kyrkorådet fattade beslut om att låta grundrenovera strandbastun vid Karijärvi kursgård.  

Strandbastun är byggd på 1960-talet och är i ursprungsskick. För att uppfylla dagens krav på hantering av avfallsvatten behöver strandbastun renoveras. Dessutom höjer man energieffektiviteten och förbättrar säkerheten genom att förnya elinstallationen. 

95 000 euro är reserverat i investeringsbudgeten för renoveringen av strandbastun. 

I enlighet med samfällighetens fastighetsstrategi har själva kursgården rivits under år 2021.  

Mer information: 
Krista Eloneva 
040 488 90 09 

 

Producent av företagshälsovårdstjänster byts

Gemensamma kyrkorådet konkurrensutsatte anskaffningen av företagshälsovårdstjänster på hösten 2021. Terveystalo Oy lämnade det bästa anbudet och valdes till producent av företagshälsovårdstjänster i Borgå kyrkliga samfällighet.

2022-02-25 10:09:00.0