Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

Grundläggande renovering av servicebyggnaden på gravgården – ger nytt samlingsutrymme för jordfästningar

Gemensamma kyrkorådet i  Borgå kyrkliga samfällighet sammanträdde 27.10.2022. Hela protokollet kan läsas på vår webbplats då det är färdigt.

Kauneimmat Joululaulut_Facebook_tapahtumabanneri_960x502px.jpg

Borgå kyrkliga samfällighets budgetförslag för 2023

Gemensamma kyrkorådet fattade vid sitt möte 27.10 beslut om att sända samfällighetens verksamhets- och ekonomiplan till församlingsråden för utlåtande. 

I budgetförslaget finns både åtstramningar och investeringar

Budgeten för 2023 visar ett underskott på 0,3 miljoner euro. Underskottet täcks med tidigare års överskott. 

─ Vi behöver kontinuerligt arbeta med att balansera ekonomin. Allt färre antal medlemmar samt den allmänna osäkerheten i världsekonomin medför utmaningar. Samtidigt är det viktigt att vi satsar på investeringar som minskar våra utgifter på lång sikt, säger Sari Mankinen, samfällighetens förvaltningsdirektör. 

Servicebyggnaden på gravgården renoveras grundligt och får nytt samlingsutrymme

I investeringsbudgeten ingår investeringar för 2,7 miljoner euro år 2023. 

Ett betydande investeringsprojekt är grundliga renoveringen av servicebyggnaden på begravningsplatsen. Grundrenoveringen kommer att genomföras i faser under flera år och beräknas bli färdig under år 2025.

Övriga investeringar är förnyande av Lilla kyrkans spåntak, ändringar i utrymmen Lundagatan, reparation av klockstapeln och damklockan vid Borgå domkyrka.  

─ Satsningar på våra fastigheter nu hjälper till att balansera ekonomin i framtiden. Det lönar sig att hålla byggnaderna i skick och satsa på energieffektivitet, eftersom det gör att framtida kostnader är lättare att förutse och hantera. Samtidigt upprätthåller vi värdet på fastighetsmassan, förklarar Krista Eloneva, fastighets- och anskaffningschef vid Borgå kyrkliga samfällighet.

Investeringarna 2023–2025 uppgår sammanlagt till ca 5,8 miljoner euro.

Trots det osäkra ekonomiska läget, ökad inflation och energiprisernas ökning har kostnaderna för driftsbudgeten i budgetförslaget minskats med cirka 200 000 euro. Personalkostnaderna utgör 55,4 % av totala verksamhetskostnaderna och är således den största utgiftsposten.

ICT tjänsterna är en stor post i driftsbudgeten, likaså serviceavgifter till Kyrkans servicecentral och försäkringskostnader. Dessa är alla nödvändiga för upprätthållande av församlingarnas och samfällighens verksamhet. 

Avgifterna för begravningstjänster på samma nivå som tidigare

I gravvårdsfondens budgetförslag uppgår verksamhetsintäkterna till sammanlagt 350 000 euro och verksamhetskostnaderna till sammanlagt 348 244 euro. Gravvårdsfondens årsbidrag är positivt 1 756 euro. 

Avgifterna för gravskötsel förblir oförändrade år 2023. Det görs inte heller några ändringar i begravningsprislistan, utan nuvarande avgifter gäller även 2023. 

Centrala siffror i budgeten 2023:

Verksamhetsintäkter 1,0 miljoner euro 
Verksamhetskostnader -9,3 miljoner euro
Verksamhetsbidrag -8,3 miljoner euro
Skatteintäkter och statlig finansiering  10,9 miljoner euro
Beskattningskostnader och avgifter till Centralfonden -1 miljon euro
Underskottet efter avskrivningarna och avskrivningsdifferensen -0,3 miljoner euro

 

Spåntaket på Lilla kyrkan förnyas

Gemensamma kyrkorådet fattade vid sitt möte 27.10 beslut om att förnya spåntaket på Lilla kyrkan i Borgå. Entreprenaden konkurrensutsätts i upphandlingsportalen HILMA.


Lilla kyrkan i Borgå. Foto: Otto Lindén.

Lilla kyrkans spåntak är i så dåligt skick att det inte längre är förnuftigt att reparera taket. Taket har undersökts noggrant av H.P. Insinöörit Oy tillsammans med arkitekt Ulla Rahola. undersökt taket mer noggrant och konstaterat att spåntaket har så många skador att det lönar sig att förnya taket från tre takfall.

Vid reparationsplaneringen har arkitekt Robin Landsdorff från Museiverket medverkat.

Förnyandet av spåntaket beräknas kosta 220 000 euro.

Mer information:

Krista Eloneva
Fastighets- och anskaffningschef
040 4889 009

Grundläggande renovering av servicebyggnaden på gravgården – ger nytt samlingsutrymme för jordfästningar 

Servicebyggnaden på Näsebackens begravningsplats är i behov av en grundrenovering. Gemenensamma kyrkorådet fattade vid sitt möte 27.10 beslut om att konkurrensutsätta renoveringen.

Servicebyggnaden på Näsebackens begravningsplats är byggd år 1984 och större renoveringar har inte gjorts sedan dess.

Nytt utrymme för jordfästningar

Projektet omfattar grundrenovering av kontors- och sociala utrymmena i sin helhet och förnyande av hela taket. Dessutom utvecklas utrymmena i samband med renoveringen så att byggnaden får kylutrymmen för avlidna och ett flexibelt utrymme som passar både för jordfästning och olika andra samlingar och möten.

– Antalet jordfästningar kommer att öka här i Borgå och vi behöver ett till utrymme för att kunna betjäna de anhöriga på bästa sätt i framtiden, förklarar Markku Blom, chef för begravningsväsendet, behovet av de nya utrymmena.


Fantombild av servicebyggnaden, sett från parkeringsplatsen. Ingången till det nya samlingsutrymmet till höger. Bild: Sitowise.

Entreprenaden för grundrenoveringen kommer att konkurrensutsättas ännu under år 2022. Byggarbetena planeras inledas år 2023 och fördelas på de tre kommande åren. Byggnaden ska kunna användas under renoveringstiden. Sammanlagt 1,7 miljoner euro har reserverats för genomförandet av projektet.

Mer information:

Markku Blom
Chefen för begravningsväsendet 
0400 494 694

Krista Eloneva
Fastighets- och anskaffningschef
040 4889 009
 

Borgå kyrkliga samfällighet söker en ny personalchef

Tjänsten som personalchef i Borgå kyrkliga samfällighet är ledig att sökas från och med 1.11.

Personalchefens uppgiftsområde består av ärenden som gäller personal och anställningsförhållanden och uppgifter som gäller allmän förvaltning. 

Till personalchefens uppgifter hör bland annat att fungera som chef för löneförvaltningspersonalen, att ansvara för kompetensutveckling av den kyrkliga samfällighetens till exempel genom att ordna gemensamma utbildningstillfällen samt att ansvara för sekreteraruppgifter i gemensamma kyrkorådet och gemensamma kyrkofullmäktige och delta i beredning av ärenden och verkställande av beslut i dessa organ.

Grundlönen för tjänsten som personalchef bestäms enligt kravgrupp 602 i kyrkans tjänst- och arbetskollektivavtal och är 3520,00 €/månad. Dessutom betalas erfarenhetstillägg som grundar sig på arbetserfarenhet. 
Sista ansökningsdag för jobbet är 30.11.2022.

Mer information:

borgaforsamlingar.fi/lediga-jobb från 1.11

Sari Mankinen 
Förvaltningsdirektör
0400 156 257

Foton att ladda ner:

Foto Markku Blom
Foto Krista Eloneva
Foto Sari Mankinen
Foto Siv Nyqvist
Regnbågsbild

Fotograf: Niko Laurila

2022-10-27 16:24:00.0