Nyheter i församlingen

Här publiceras nyheter och ny verksamhet eller något som är aktuellt just nu.

Till nyhetslistan

Nya och unga krafter i samfällighetens förtroendeorgan

De nya förtroendevalda i gemensamma kyrkofullmäktige hade sitt första möte torsdagen 2 februari. Man valde bland annat ordförande och viceordförande för fullmäktige samt medlemmar till gemensamma kyrkorådet. Nya och unga krafter tar vid i centrala uppgifter. Dessutom fattade man beslut om tilläggsfinansiering för reparationen av Lilla kyrkans tak och den grundliga renoveringen av servicebyggnaden på Näsebacken.

gemensamma kyrkofullmäktige 2_2_2023.jpeg

De förtroendevalda som valdes i församlingsvalet i november 2022 har nu inlett sitt arbete. På gemensamma kyrkofullmäktiges möte valde man Anna Talvitie från Porvoon suomalainen seurakunta till ordförande och Rebecka Stråhlman från Borgå svenska domkyrkoförsamling till viceordförande.

Fullmäktige fattade också beslut om vem som ska sitta i gemensamma kyrkorådet, det vill säga det beredande och verkställande organet i Borgå kyrkliga samfällighet. En ny medlem i kyrkorådet är Niko Perälä som representerar Villiviini gruppen i Porvoon suomalainen seurakunta. 


Niko Perälä är nyinvald i gemensamma kyrkorådet.

Niko Perälä vill se till att de ungas röst blir hörd och att miljöfrågor tas på allvar.

– För mig är jämlikhet och miljön viktiga värderingar. Jag vill vara med och påverka i gemensamma kyrkorådet och gemensamma fullmäktige för att främja de här värderingarna och att jobba för en hållbar församling där alla är godkända precis som de är. En speciellt viktig grupp är de unga jag vill att deras röst ska höras i beslutsfattandet, säger Perälä. 

Som viceordförande i gemensamma kyrkofullmäktige vill Stråhlman vill se till den svenska församlingens resurser men är också mån om att församlingarna ska tjäna sina medlemmar på bästa sätt. 


Rebecka Stråhlman är viceordförande i gemensamma kyrkofullmäktige.

– Jag vill också se till helheten och se framåt. Jag är inte intresserad av att hålla fast vid "det som alltid har varit", utan vill gärna fatta sådana beslut som möjliggör församlingen att vara relevant för sina medlemmar idag och i framtiden, säger Stråhlman.

Då resurserna blir knappare ser Stråhlman att de anställdas roll måste förändras.

– De anställda och församlingen som plats behöver fungera mer som möjliggörare och facilitatorer. Jag tror att anställdas roll i framtiden kommer vara mer som mentorer och coacher för frivilliga. Dessutom behöver vi som förtroendeorgan se till att ledarskapet får det stöd de behöver, säger hon.
I en kyrklig samfällighet är gemensamma kyrkorådet det verkställande och förvaltande organet. Ordförande för gemensamma kyrkorådet är Pontus Salmi från Porvoon suomalainen seurakunta, som förordnats till uppgiften av domkapitlet i Helsingfors stift.

Alla invalda i gemensamma kyrkorådet och deras personliga ersättare för åren 2023–2024:
 

Medlem Ersättare Församling
Anu Harjumaaskola Hannu Ahola Porvoon suomalainen seurakunta
Marja Järvinen Irmeli Hoffrén Porvoon suomalainen seurakunta
Jorma Anttila Teemu Liikala Porvoon suomalainen seurakunta
Leena Sorjonen Mirja Suhonen Porvoon suomalainen seurakunta
Niko Perälä Virpi Skippari Porvoon suomalainen seurakunta
Anne Pulkkanen Eija Saarela Porvoon suomalainen seurakunta
Anna Henning Charlotta Savin Borgå svenska domkyrkoförsamling
Ove Blomqvist Benita Ahlnäs Borgå svenska domkyrkoförsamling
Torbjörn Blomqvist (viceordförande) Mikael Kokkola Borgå svenska domkyrkoförsamling

 

Multifunktionella lokaler är viktiga då församlingarna behöver spara

Då man granskar vad de invalda i gemensamma kyrkofullmäktige svarat i valkompassen, får man veta att en majoritet ställer sig bakom tanken att byta ut bänkarna i Borgå domkyrka mot stolar.

På frågan I många europeiska kyrkor har man slutat använda bänkar – Det är viktigt att vi tar bort de fasta bänkarna från Borgå domkyrka för att kunna utveckla en mer mångsidig användning av kyrkan svarar 53 % håller helt med eller håller med till en viss del, medan 40 % svarar instämmer inte alls eller håller inte helt med. 8 % kan inte svara. En medlem i fullmäktige har inte svarat på valkompassens frågor.

Många förtroendevalda prioriterar personalen mer än lokaler.

På frågan Om församlingens ekonomi försämras ser jag hellre att församlingen avstår från lokaler än skär ner på personalen svarar en rungande majoritet, 93 %, håller helt med eller håller med till en viss del. Endast en person håller inte helt med. 5 % kan inte svara.

– Då resurserna minskar måste vi se över hur vi kunde använda våra lokaler så mångsidigt som möjligt. De anställda är viktiga för församlingsverksamheten, säger Niko Perälä.

– Kyrkbacken borde vara en trivsam plats som avspeglar församlingens värderingar och håller vår historia levande, tillägger han.

– De fastigheter vi väljer att ha kvar måste göras multifunktionella och tillgängliga. Om 10 år hoppas jag att kyrkbacken är en livskraftig, samlande och multifunktionell plats - församlingens hjärta, säger Rebecka Stråhlman. 

– Jag inspireras av platser både i Finland och ute i världen där man vågat tänka om och skapa centran kring kyrkan med till exempel fina caféer och second hand butiker som samtidigt erbjuder praktikplats eller en start för arbetssökande eller personer som av olika orsaker behöver stöd i livet. Kyrkorna är multifunktionella och öppna en stor del av dygnet, man har tänkt igenom så att utrymmena uppfyller olika tillgänglighetskrav - på alla sätt är det lätt och välkomnande att vara där, säger hon.

Många andra förtroendevalda vill också förlänga domkyrkans öppettider

På frågan Kyrkans strategi heter Öppna dörrar. Domkyrkans öppettider borde förlängas har 68 % av de nya medlemmarna i gemensamma kyrkofullmäktige svarat håller helt med eller håller med till en viss del. Nästan en tredjedel, eller 28 % är ändå tveksamma till förlängda öppettider och har svarat Instämmer inte alls eller håller inte helt med. 5 %, eller två personer, kan inte svara.

Mer information:
Sari Mankinen 
Förvaltningsdirektör
0400 156 257
 

Spåntaket på Lilla kyrkan förnyas – byggkostnaderna har stigit

Gemensamma kyrkofullmäktige fattade vid sitt möte 2.2 beslut om att bevilja ett ökat anslag av för reparationen av spåntaken vid Lilla kyrkan. Entreprenaden har konkurrensutsatts och på grund av det rådande världsläget har kostnaderna ökat. 

Att senarelägga reparationen lönar sig inte, eftersom det kan öka kostnaderna ännu mer. Också med tanke på brandsäkerheten behöver taket fås i skick. Totalt godkände nu gemensamma kyrkofullmäktige ett anslag på 400 000 euro för reparationen. I anslaget ingår också myndighets- och övervakningskostnader samt en reservation för tilläggs- och ändringsarbeten.

Lilla kyrkans spåntak är i så dåligt skick att det inte längre är förnuftigt att reparera taket. En grundlig konditionsgranskning av taket har gjorts av H.P. Insinöörit Oy tillsammans med arkitekt Ulla Rahola. Man har konstaterat att spåntaket har så många skador att det lönar sig att förnya taket från tre takfall.

Vid reparationsplaneringen har arkitekt Robin Landsdorff från Museiverket medverkat.

Mer information:

Krista Eloneva
Fastighets- och anskaffningschef
040 4889 009

Höjt anslag för den grundliga renoveringen av servicebyggnaden på Näsebackens begravningsplats beviljades

För den grundliga renoveringen av servicebyggnaden på Näsebackens begravningsplats under åren 2023–2025 beviljade gemensamma kyrkofullmäktige ett tilläggsanslag. Efter konkurrensutsättningen av entreprenaden står det klart att det behövs 2,8 miljoner euro för att genomföra projektet. Tidigare har det reserverats 1,7 miljoner euro för den grundliga renoveringen. I anslaget ingår också myndighets- och övervakningskostnader, anskaffningar av möbler, bland annat ett instrument till samlingsutrymmet samt en reservation för tilläggs- och ändringsarbeten.

 
Fantombild av servicebyggnaden, sett från parkeringsplatsen. Ingången till det nya samlingsutrymmet till höger. Bild: Sitowise.

Mer information:

Krista Eloneva
Fastighets- och anskaffningschef
040 4889 009

Markku Blom
Chefen för begravningsväsendet 
0400 494 694
 

2023-02-02 17:50:00.0